Bakom kulisserna på Projekt Synkahelafamiljenskalendrar

Jag vill börja med att utfärda en varning till dig som inte är teknikintresserad.
Du som inte går igång på det faktum att det går att koppla ihop nästan allting och få det att fungera, du kan sluta läsa just den här postningen men kan med fördel läsa något annat inlägg i min blogg.

För er andra tänker jag nu berätta hur jag genomförde mitt rätt stora projekt för att synka SAMTLIGA kalendrar som berör vår familj.

Det var när jag läste Evas inlägg ”Synka dina kalendrar” och ”Många google-kalendrar i iPhone” på bloggen Teknik & Trender som tanken på en enda gemensam kalender för hela familjen väcktes.
En kalender som innehöll allt och som är tillgänglig från våra olika mobiltelefoner och datorer och en som uppdaterades i realtid.
Den kalendern som skulle innehålla min jobbkalender i Outlook 2007, min iPhone, Makens Nokia 6220 och Tonåringens X10 Mini Pro.

Jag insåg att jag måste använda mig av Google-kalendern som en enda stor spindel i nätet så jag började med mina egna.
Jag installerade Google Calender Sync på jobbet och fick på så sätt över hela jobbkalendern till min Google-kalender och ställde in automatisk synkning på den med relativt täta mellanrum.
Jag gjorde även ett Exchangekonto till jobbkalendern på min iPhone men så här i efterhand så inser jag att det var helt onödigt.
Men det var rätt klurigt i själva tänkandet fram och tillbaka, och jag tänkte runt runt på något konstigt sätt innan jag fick ordning på alla trådarna mellan de olika kalendrarna.

Sen gjorde jag Google-kalendrar till Maken och till Tonåringen och såg till att vi alla prenumererade (med varierande behörighet) på varandras kalendrar.

För att få in de andra två Google-kalendrarna i min iPhone skapade jag ett Exchangekonto som jag synkade med Google-sync. Allt enligt guiden som Eva skrivit i sin postning ”Många google-kalendrar i iPhone”.
Vips hade jag tre kalendrar som uppdaterades så gott som ögonblickligen i min iPhone.

Allt gott och väl så långt.

Maken är alltså den i familjen som inte är ägare av en smartphone.
Här krävdes det lite googlande och lite sökande innan jag hittade en smart lösning.
Den smarta lösningen hette Goosync.
Det är en tjänst som gör det möjligt att på ett otroligt enkelt sätt synka sin mobiltelefon med Google-kalendern.
Jag registrerade mig, letade reda på Nokiamodellen, fyllde i telefonnummer och fick synkningsinställningarna skickade till telefonen som ett SMS.
Sen var det bara att synka och vips fanns Google-kalendern även i Min Älskades telefon.
Den lilla lilla nackdelen med hans Nokia 6220 är att den inte kan visa flera olika Google-kalendrar utan visar bara hans.
Men lägger han in nya poster i sin kalender via telefonen och synkar den så syns det direkt både i min iPhone och i allas våra kalendrar på nätet.

Så var det då Tonåringens X10 Mini Pro kvar och den visade sig vara en riktig utmaning.
Jag fick det helt enkelt inte att fungera, jag fattade ingenting och blev riktigt riktigt irriterad.
Med hjälp av @techper och @wieselgren så tog jag bort det redan installerade Google-kontot på Tonåringens telefon och installerade det nya kontot som jag hade skapat åt honom, gjorde synkningsinställningarna.
Som i ett trollslag fungerade det och alla tre kalendrarna var plötsligt på plats och jag ägnade det lilla som var kvar av fredagskvällen åt att dansa segerdans.

Det har även krävts en hel del funderande över vilka kalendrar jag ska välja att visa i min iPhone och vilken kalender jag ska välja att skriva mina noteringar i för att det inte ska bli dubbletter någonstans .
Funderingarna har resulterat i att jag egentligen BARA använder min och våra Google-kalendrar.
Det är de jag visar och i den jag skriver mina noteringar i min kalender app och min del i Google-kalendern synkas sedan till min jobbkalender.
Det är bara min Google-kalender som syns i kalendern på jobbet och det är bra eftersom jag även delar min jobbkalender med mina kollegor.

Valda kalendrarEn vecka i våra liv

Jag vill passa på att verkligen rekommendera kalenderappen Week Calendar till dig som har iPhone.
Den ger en mycket bättre överblick över veckan än standardkalendern som är näst intill omöjlig att få en riktig överblick med, det går också att ändra färg för olika kalendrar vilket gör att det blir ännu lättare att överblicka.

Jag älskar verkligen sådana här saker, det gör jag.
Jag fascineras av att det går att koppla ihop olika saker och att det fungerar.
Jag blir lycklig som ett barn över att det går att få allting att hänga ihop.

Förresten……….har jag sagt att jag älskar min iPhone också?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

11 reaktion på “Bakom kulisserna på Projekt Synkahelafamiljenskalendrar

 1. Pingback: Tweets that mention Bakom kulisserna på Projekt Synkahelafamiljenskalendrar « Evas Svammel -- Topsy.com

 2. Underbart att läsa. Vilket tålamod du hade. Jag förstår att du blev ”lycklig som ett barn” när alla kalendrarna fungerade. Nu återstår väl att få familjen att uppdatera sina kalendrar också med det är kanske inte lika lätt att lösa ;)

  Jag har också en iPhone som jag älskar. Min önskan nu är att mina barn, släktingar och vänner också ska skaffa sig nya iPhones så att jag kan få testa Facetime.

  Svar: Härligt med någon som förstår tjusningen med min ansträngning.
  ;)

  Som sagt, det riktiga utmaningen ligger i att få resten av familjen att uppdatera. Vi har haft ett möte ikväll där vi har diskuterat IT- och infrastrukturella frågor så vi får väl se hur det går.

 3. Goosync är en bra tjänst, tyvärr måste man nästa betala till lite versionen. Ett ex kan bara synca 14 dagar fråmåt i gratisversion.

  Till många Nokia mobiler finns det gratis variant genom just nämnde Google
  http://www.google.com/mobile/sync/

  Patrik

  Svar: Just nu känns det som 14 dagar framåt räcker.
  Du menar alltså att det går att synka en Nokia 6220 via länken du skickade.
  Jag var även där och snurrade men hittade inget som jag tyckte passade.
  Jag får ta och kolla upp det igen.
  Tack för tipset.

  :)

 4. Kul att se andra som har pusslat ihop olika plattformar till ett fungerande system. Skriver detta som ett litet tips om en annan kalender för iPhone som heter Pocket Informant och som är mycket smidig om man vill kunna visa/släcka olika kalendrar snabbt. PI i version 1.6 lär få samma veckovy som Week Calendar även i stående (har det redan i liggande) vy. En massa inställningar som tar lite tid att lära sig men sedan är PI väl värt sina pengar.

 5. Jag har fixat detta åt mig och min fru också. Jag har en lite mer avancerad Nokia med S60 och min fru en enklare med S40 som operativsystem. För att vi skulle kunna se bådas kalendrar i mobilen har min fru fullversionen av GooSync och jag har en app på min telefon som heter GoogaSync. Ifall man har en Nokia mobil och vill kunna se flera kaledrar i den är ett tips att betala för dessa tjänster.

 6. Pingback: Bra länkar – V 37 (15 september, 2010) | Third Opinion

 7. Jag hade också synkat min iPhonekalender med googles kalender. Men det blev fruktansvärt segt, gick knappt att scrolla. När jag bockade av google så funkar det bra igen. Hur är det för dig, är din kalender också seg?

  Svar: Nej inte alls. Det finns inte en tillstymmelse till seghet i min kalender.
  Som tur är.
  :)

 8. Segheten försvann inte då jag tog bort Google. Det måste vara något annat fel. Det här måste utredas, jag klarar mig inte utan min kalender! ;)

 9. Pingback: Dagens bloggtips: Teknik & Trender « Evas Svammel

 10. Pingback: Om varför jag älskar bokföring « Evas Svammel

 11. Pingback: Bra länkar – V 37 (15 september, 2010) | Per Olof Arnäs

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.